Dit regelkastje kent intussen al verschillende versies. De oudste versie had een erg eenvoudige tekst-display en bood niet zoveel mogelijkheden. Een tweede versie had een uitgebreidere tekst-display en gaf meer mogelijkheden om parameters op een handige manier te lezen en aan te passen. De derde (definitieve?) versie wordt voorzien van een grafisch kleurenscherm met touch-screen, geheugenkaartje om grotere hoeveelheden data te beheren, ...
Onnodig te vermelden dat latere versies ook intern best wat
complexer werden...
Met dit project ging ik in 2015 aan de slag. Het concept is veel complexer dan dat van de eerdere regelaars. De aanzet was de aanschaf van een 240x320 pixels grafisch kleuren-touch-screen waar ook nog eens een SD-kaartlezertje mee verbonden was. Door het touchscreen is het niet langer meer nodig om vele knopjes te voorzien: Eén draaiknop (rotary encoder) is voldoende om snel de één of andere numerieke waarde in te stellen, al de rest (menu's en submenu's kunnen via "knopjes" op het scherm bepaald worden. Enkel de noodknop is nog een "fysieke" knop.
Oplaadbaadbare batterijen zorgen er verder voor dat het toestel ook te gebruiken is om "losse" printjes aan te sluiten en deze in te stellen of te controleren, en er dus niet per sé een 5 Volt-voeding voorhanden hoeft te zijn.
Onnodig te zeggen dat opzoekwerk, ontwerp, bouw, programmeren, testen en ontstoren veel tijd vroeg, en bijlange niet probleemloos was ...
... en een eerste filmpje |
... en een tweede filmpje |
|
Intern vraagt het natuurlijk heel wat reken-power, en daarom koos ik ervoor om 4 relatief grote microcontrollers (AtMega644PA) samen te laten werken:
De mogelijkheden van dit toestel:
De beperkingen (en de redenen om een stapje verder te gaan)
|
||
Blijkbaar had ik nog een tussenin-prototype - getuige het toestelletje onderaan de eerste foto hierboven. Zelfde soort display, maar wat meer knopjes en ook wat leds om een status aan te geven. Dit was duidelijk een experiment onderweg naar een toestel dat niet alleen helpt bij het afregelen van bvb servo's, maar ook een hulpje kon zijn bij het controleren van data - nuttig tijdens foutopsporingen bij het programmeerwerk met microcontrollers. De mogelijkheden van dit toestel:
De beperkingen (en de redenen om een stapje verder te gaan)
|
Dit toestelletje was als eerste stap in het gebruik van een dot-matrix display zeker interessant, en het heeft me geholpen om het afregelen van de sturing van servomotoren voor wissels te leren opzetten en gebruiken. Ook het aanmaken van een matrix voor drukknopjes en die gebruiken om binnen menu's te navigeren en om waarden in te stellen was een uitdaging die ik met dit toestelletje heb gehaald. De mogelijkheden van dit toestel:
De beperkingen (en de redenen om een stapje verder te gaan)
|
©2015 Gerolf Peeters - aangepast op 04.06.2015 | Zie ook: overzicht |