Dit verscheen in Modelspoormagazine 74. Daar vind je meer tekst en afbeeldingen ...
Wanneer een gebouw dicht bij de baanrand staat, en toeschouwers het aldus grondig kunnen bekijken, is het maken van een volledig, verlichtbaar interieur aan te bevelen. Met een eenvoudig inbouwsysteem is dit goed te doen.
Gordijnen tegen de ruiten plaatsen is een vaak toegepaste methode om een modelgebouw bewoond te laten lijken, of gewoonweg het “doorkijken” te verhinderen. Wanneer men echter de binnenzijde van kamers van een gebouw langs twee of meer gevels kan inkijken, ontkom je niet aan een volledig interieur op de volledige diepte van de “kamer”.
Het is mogelijk om tijdens de constructie van het gebouw meteen een volledig interieur op te bouwen, maar dit geeft vaak problemen. Indien je er echter voor zorgt dat je gebouw langs de onderzijde open en volledig bereikbaar is, bestaat er een interessante optie: Een langs onder in te schuiven “binnenhuis”. De bouwbeschrijving en aanpassing vormen de rest van het hier vertelde verhaal. Omwille van de verlichting van de diverse kamers in ons grote gebouw – een industrieel pand - was het handiger om per verdieping dergelijke doosjes te maken. Wanneer we ervoor kiezen om een “doos” langs onder in het gebouw te schuiven, moeten we ervoor zorgen dat er “onderweg naar boven” geen obstakels zijn. Een complete binneninrichting is vooral nodig wanneer we een kamer langs meerdere gevels kunnen inkijken. Dit wil zeggen dat we ook een kijkje kunnen nemen op de binnenzijde van het raam, en dit is een reden om ook langs de binnenkant van het glas een imitatie van een raamwerk aan te brengen.
|
|
|
|
©2008 Gerolf Peeters - aangepast op 16.09.2008 | Zie ook: rook - ondeugend |