Niet alleen onze treinen horen voor beweging te zorgen op onze baan, ook in het landschap is het leuk om animatie in te bouwen. Een rokende schoorsteen is een veel voorkomend middel om de omgeving tot leven te doen komen.
Er is een wezenlijk nadeel bij klassieke rookgeneratoren: ze verwarmen en verdampen een olie-achtige vloeistof (een paraffine om meer precies te zijn). Deze damp koelt echter af en slaat dan neer. Deze oliedruppeltjes dwarrelen zo op ons modelbouwproject neer. Dit zorgt op de duur voor een vervuiling.
Ik zocht daarom naar een andere oplossing, en vond die in … water. Waterdamp kan je immers ook “koud” aanmaken, door microscopische waterdruppeltjes te mengen met lucht. Dit noemt men vernevelen. Een medisch aerosolapparaat “breekt” bvb een vloeistof in minuscule deeltjes. Het zorgt, in tegenstelling tot een airbrush, voor een rustige “damp”.
Tegenwoordig bestaan er ook ultrasoon-vernevelaars. Hierbij wordt de damp veroorzaakt door een plaatje dat trilt met een zeer hoge frequentie en door die trilling de vloeistof opbreekt in minuscule druppeltjes. Het trillen is ultrasoon, dit wil zeggen onhoorbaar.
Er bestaan in de dierenhandel ook apparaten die volgens hetzelfde uitgangspunt werken. Het gaat om toestellen die een “mist” veroorzaken, en daardoor bijdragen bij de luchtvochtigheid die reptielen en amfibieën in hun terrarium nodig hebben.
Er is jammer genoeg een klein probleem met deze techniek: we verspreiden lucht op kamertemperatuur, die echter door het meevoeren van piepkleine waterdruppeltjes nog wat afkoelt. Het fysieke resultaat is een damp die kouder is dan de omgeving en aldus daalt. Indien we niets ondernemen veroorzaakt de rook uit onze schoorstenen een mist die neerdwarrelt over het (platte) dak van het gebouw en de rest van het landschap.
Het alternatief voor die neerslaande mist is dan om het debiet te verhogen: meer luchtverplaatsing laat de zichtbare dampdruppels hoger stijgen.
|
|
©2008 Gerolf Peeters - aangepast op 01.10.2008 | Zie ook: lantaarns - torentjes - interieur |