Lantaarns zijn in vele vormen en prijscategoriën te koop. De betere modellen zijn voorzien van een stekkersysteem, zodat je de vaak broze lantaarn kan verwijderen bij werkzaamheden aan de baan. Maar wat als je een bepaald model van lantaarn wil dat niet in de handel verkrijgbaar is? Zelfbouw, inclusief een eigen stekkersysteem, is dan het antwoord.
Ze hebben bij de elektronicahandelaars een enorm gamma stekker verbindingen, maar helaas zijn zelfs die vaak nog te grof voor onze modelbouwtoepassing, of moeilijk te verenigen met de voet van een lantaarnpaaltje. Op zich is zo’n stekkersysteem echter niet complex. We hebben immers slechts twee polen nodig in een verbinding, waarbij één pool aan een (metalen) mantel van de lantaarnpaal mag verbonden zijn. Na wat zoeken naar diverse diktes van elektriciteitsdraad en messing buisjes, en na wat experimenteren met mogelijke constructies, kwam ik tot een ontwerptekening.
Modelbouwers die zelf lantaarns willen knutselen hebben hieraan hopelijk een goede houvast. Het was er mij in eerste instantie om te doen om een zelfbouw stekkersysteem voor lantaarnpalen voor te stellen, waarbij het verdere uitzicht van die lantaarn door de bouwer wordt gekozen. De bouw van de typische lampenkappen vond ik echter ook de moeite om te tonen, waardoor deze bijdrage net dat ietsje langer geworden is dan oorspronkelijk gedacht. Ik wens de nabouwers - hoe dan ook - veel knutselplezier.
©2008 Gerolf Peeters - aangepast op 01.10.2008 | Zie ook: buislampen - wandlampen - zelfbouw seinen |